Nyugodt alvás nyáron? Nem lehetetlen a feladat! Téma: Egészség

Nyár! Az évszak, amikor végre sort keríthetünk az aktuális nagyobb lélegzetvételű kiruccanásra, a hétvégi BBQ partikra és kellemes kültéri programokra. A gyerekek kedvét az iskolaszünet fokozza, a felnőttéket pedig a kínálkozó családi programok lehetősége. A nyár viszont óhatatlanul egyet jelent a forrósággal is: a kánikulát pedig nagyon sokan nem képesek elviselni. Napközben arra gondolunk, talán majd a hűvös éjszakák megnyugvást hoznak, ám sajnos azzal kell szembesülnünk, hogy az áhított hűs gyógyírt a sötétség sem adja meg. Éjszaka izzadtan, csapzottan forgolódunk az ágyban, a pokol katlanjában érezve magunkat – a jó hír viszont az, hogy van kiút. Bemutatunk néhány okos és sokat próbált trükköt, amelyeket minden további gond nélkül bevethet bárki, aki szenved az éjszakai hőség okozta álmatlanságtól.

A Celsius fokok rabságában

Tudjuk jól, hogy a nyugalmas alváshoz a 21 Celsius fok az ajánlott. Nyáron ez gyakorta jóval magasabb értéket mutat, még éjszaka is. Sokan például az egészséges pihenés jegyében műanyag zacskóba teszik a pizsamájukat, és néhány perccel lefekvés előtt a mélyhűtőbe teszik azt. Ha éjszakai arckrémet használunk, azt is inkább a hűtőben tároljuk napközben, így az esti órákban a bőrünkre kenve igazán hűsítő élményben lehet részünk. Szintén hasznos fogás az ágyunk mellett kis palackban jeges vizet tartani. Ha a palackra permetező fejet teszünk, máris kész a személyre szabott hűsítő csodakellékünk, amit az arcunkra vagy a tarkónkra fújva ott folytathatjuk a békés alvást, ahol abbahagytuk.

A megfelelő pizsama kiválasztásának a fontossága

Azt nyilván mindenki tudja, hogy a 100%-is pamut remek légáteresztő, és nem izzaszt. Éppen ezért a legtöbb babaruha pamut anyagból készül – ám azt senki nem állítja, hogy mi felnőttek, ne viselhetnénk pamutpizsamát! Ha nem vagyunk azok a nagy pizsamapártiak, az ágynemünknek is választhatjuk a szóban forgó komfortos, praktikus anyagot. A lefekvés előtt okos gondolat kikapcsolni az elektromos berendezéseket a környezetünkben, ugyanis azok is a nagyfokú hőtermelésükről ismertek. Ha a családi ház nagy, többemeletes épület, rendezzük be az ideiglenes hálószobánkat a földszinten, ugyanis az emelet szobáiban mindig melegebb van.

A helyes táplálkozás a nyugodt alvás jegyében

Sokszor és sokat írtunk a helyes táplálkozásról már ezen az oldalon, azonban a nyugtató alvás szempontjából mind ezidáig nem közelítettük meg ezt a témát – most megtesszük egy-két szó erejéig. Lefekvés előtt együnk könnyű ételeket, és mindenképpen kerüljük el a fehérjében gazdag táplálékot. Miért? Nos, a fehérjedús táplálkozás felgyorsítja az emésztést, ami nagyobb hő termelését idézi elő – a gyakorlatban ez annyit tesz, könnyebben lesz melegünk. Végül, de nem utolsó sorban, legyen bármilyen nagy is a szerelem, a nyári hónapokban inkább kerüljük a romantikus összebújásokat a párunkkal – két test több hőt termel ugyanis, mint egy.

« Hogyan hat a hideg zuhany az egészségünkre?
Az ezerarcú bogáncs, a hétköznapok szuperhőse »