Hogyan hat a hideg zuhany az egészségünkre? Téma: Egészség

Hideg zuhanyként ért”- jegyezzük meg többször a hétköznapok során, ha valamilyen váratlan és sokkoló élményben van részünk. A hideg zuhany kellemetlen. A hideg zuhany még a lélegzetünket is elakasztja. A hideg zuhany elképesztően pozitívan hat a szervezetünkre – igen, a szóban forgó, finoman szólva is kellemetlen jelenség bizony roppant egészséges, így érdemes azzal minél többször élni! Nem szeretjük, miért is szeretnénk, ám a szakemberek azt javasolják, néhanapján vegyünk érőt magunkon, és a zuhanykabinban állva ne a piros, hanem a kék jelzésű csapot nyissuk meg – visítani természetesen szabad!, sőt kezdetben talán kötelező is!

A lelki felkészülés persze nagyon fontos – ebben segít ez a cikk is, hiszen sorra vesszük, mit nyerünk, ha kilépünk a komfortzónánkból. Ha a sportembereket kérdezzük a hideg zuhany hatásáról, ők valószínűleg ódákat zengenek majd annak nagyszerűségéről: a jeges köntösbe burkolt tisztálkodás ugyanis csökkenti az izomlázat, élénkít, frissít, elűzi a fáradtságot, enyhíti az edzést követő kellemetlen gyulladást. Sokan úgy vélik, a hideg víz ereje sokkal hatásosabb, mint az egekig magasztalt sportmasszázs. Ha futni indulunk, kezdjük a testmozgást a szóban forgó sokkoló tevékenységgel. Ez különösen nyáron jó ötlet, ugyanis felkészíti a testünket a megpróbáltatásokra, és besegít a méregtelenítésben is.

Kevesen tudják, hogy az izomláz megelőzhető. Miután megerőltettük az izmainkat, a testünk válaszreakciója a gyulladás – ezt nevezzük izomláznak. Ezt a kínzó jelenséget azonban ki is iktathatjuk az életünkből, ha a testmozgás után hideg vizes zuhany mellett tesszük le a voksunkat, időt sem adva a szervezetnek a gyulladás előidézésére. A zuhany e szóban forgó típusa egyébként az emésztőrendszer működését is serkenti, arról nem is beszélve, hogy messzire elkergeti a fáradtságot – mondjuk ez utóbbin meg sem lepődhetünk. Az erőteljes sugarú hideg zuhany a szervezetben lévő kortizol hormon szintjét is radikálisan lecsökkenti.

A kortizol hormon a stresszes érzésért felel, ebből pedig az következik, ha rendszeresen hideg víz alá állunk, csökkentjük a stresszt, ezáltal pedig a depresszió kialakulását. De mégis hányszor, mennyi ideig és – legfőképp- mennyire legyen hideg az a bizonyos zuhany? Nos, mint minden egyébbel, ezzel a jelenséggel sem érdemes túlzásba esni, főleg, ha kezdőnek számítunk. Nyáron a 15 fokos víz már jónak minősül – ezt kibírni sem lehetetlen. Eleinte csak néhány másodperc erejéig barátkozzunk a hideg vízzel, ám, ha már ellenállóbbak vagyunk, és úgy érezzük, készen állunk a bevetésre, akár 5 percre is átengedhetjük magunkat a hideg zuhany jótékony hatásának, heti legalább három alkalommal.

« Gyógynövényekkel a testi-lelki panaszok ellen
Nyugodt alvás nyáron? Nem lehetetlen a feladat! »