Gyógynövényekkel a testi-lelki panaszok ellen Téma: Egészség

Tudományos definíciója szerint gyógynövénynek az olyan növényt nevezzük, amelynek valamely részét a benne található hatóanyagáért a gyógyászatban használják. Bár a gyógynövények alkalmazása egész az ősidőkig nyúlik vissza, ma már jócskán a háttérbe szorultak, részben a gyógyszereknek köszönhetően. Ettől függetlenül sokan még ma is a patika helyett inkább a kiskert felé veszik irányt, természetesen csak akkor, ha nem túl nagy a baj.

A legfontosabb gyógynövények egyike, a borsmenta

A borsmenta megszületését mondhatni a véletlennek köszönhetjük, hiszen több, különböző mentaféle hibrid változata. Már az ókori Kínában és Japánban is ismerték, sőt, termesztették is ezt a jellegzetes aromájú, akár az 1 méteres magasságot is elérő növényt. Ma már természetesen mindenhol találkozhatunk vele rágógumitól kezdve, fogkrémen át egészen a teákig.

A borsmenta, mint gyógynövény pozitív hatásai

A borsmenta – amennyiben nem fűszerként használjuk fel – legtöbbször gyógytea formájában válik hasznunkká. Mivel természetes izomlazító, segít megszüntetni a fejfájást és csökkenteni a stresszt, a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok pedig az immunrendszerünket erősítik. Tudományosan bizonyított, hogy akár egy csésze borsmentatea is feljavítja az emésztésünket és segít megszüntetni a hasi bántalmakat, úgy, mint a puffadást vagy a székrekedést.

Gyógynövény Shakespeare ajánlásával

„Itt egy rozmarinszál az emlékezetre: kérlek, édes rózsám, hogy jussak eszedbe” – hangzik el a híres mondat Ofélia szájából az angol drámaíró géniusz Hamlet című művében. Ami akkor még csupán népi bölcsességnek számított, ma már tudományos tény: a rozmaring serkenti az agy vérellátását, ami a memóriánkat is jócskán feljavítja. Természetesen nem csak iskolai vizsgák előtt szagolgathatjuk a szegények tömjénfáját, hiszen emellett számos egyéb gyógyhatása is van.

Rozmaring – a sokoldalú gyógynövény

A rozmaringban számtalan nagyon hasznos antioxidáns található, így kiváló immunrendszer-erősítőként is alkalmazható. Kitűnő gyulladáscsökkentő szer, kenőcsként pedig fájdalomcsillapító funkciója is van. Amennyibe teát készítünk belőle, gyomornyugtató és vizelethajtó hatását is élvezhetjük

« Milyen zene fajták a legkeresettebbek?
Hogyan hat a hideg zuhany az egészségünkre? »