Az ezerarcú bogáncs, a hétköznapok szuperhőse Téma: Egészség

A skótok szimbolikus növényéről kevesen tudják, hogy szépítő hatással is bír, többek között. A szóban forgó gyógynövény, a bogáncs küllemét tekintve bizony nehéz ezt elsőre elhinni, holott az igazság az, hogy a bojtorjánnak is nevezett növény bizony roppant hasznos, már ami az egészségünket illeti. Lássuk, milyen hatással van a szervezetünkre a lila virágáról és szúrókás száráról ismert bogáncs! A szakértők egyetértenek abban, hogy a bojtorján levele és a magja is jótékony hatású, ám az igazi varázsereje a gyökerében keresendő.

A gyógynövény gyökere ugyanis gazdag forrása a vitaminoknak, a kalciumnak, a foszfornak, a cinknek és magnéziumnak – többek között. A modern tudománynak köszönhetően a bogáncsból a szakemberek kenőcsöt is készítenek – azt az arcunkra kenve könnyedén megszabadulhatunk az ekcémától, de a kezdődő pikkelysömörnek is megálljt parancsolhatunk. A gyógynövényből készített termékek mindegyike erős gyulladáscsökkentő befolyással rendelkezik. Ezt a szupererőt a nyári hőség napjain alkalmazhatjuk a leginkább, amikor a kinti napos időjárás kicsábít minket a vízpartra. Az erős UV sugarak sajnos nem kímélnek minket, főleg, ha a bőrünk érzékeny.

A kellemetlen égési sérülések bizony roppant fájdalmasak, ám hála a bogáncs kenőcsnek, csillapíthatjuk a gyulladt területek okozta kínokat. Többen tartják úgy, hogy a bojtorján a méregtelenítésben is jelentős szerepet vállal, és mint olyan, szépíti, illetve fiatalítja a bőrt. A rostokban is gazdag gyógynövény teakánt elkészítve az emésztés folyamatait is megkönnyíti. A hasznos baktériumainak köszönhetően motiválja a belek működését, így az elfogyasztott táplálék könnyebben távozhat a testünkből. A kutatások bebizonyították, hogy a bojtorján tele van antioxidánsokkal, így a daganatos betegségek megelőzéseképp is alkalmazhatjuk az abból készített produktumokat.

A bogáncsot előszeretettel alkalmazzák azok a személyek is, akik a szív- és érrendszeri panaszokkal küzdenek. Ez a sokoldalú gyógynövény még a vérnyomásunkat is pozitívan befolyásolja! Azoknak, akik makacs lázzal küzdenek, köhögnek és fáj a torkuk, a gyógynövényből készített tea aranyat ér. Amint azt láthatjuk, a méltatlanul gaznak vélt bogáncs elképesztő erővel bír, a nagyszerűségét pedig túlzás nélkül napestig is sorolhatnánk. Ennek tudatában talán legközelebb, ha a szemünk elé kerül e külsejében szolid és szerény, megkapó növény, tekintsünk arra tisztelettel és szeretettel – hiszen a bogáncs az emberiség hű társa már évezredek óta a betegségek leküzdésében és megelőzésében.

« Nyugodt alvás nyáron? Nem lehetetlen a feladat!
Egészség – kiderült az örök fiatalság titka? »