Néhány hasznos gyógynövény és azok rendeltetései Téma: Egészség

Nem vitás, hogy az egészségünk féltve őrzött kincsünk, hiszen csak egy életünk van, és azt óvni kell mindenképp. Sok háziasszony gyógyszerkészlete egy kisebb patikáéval vetekszik, viszont mégsem szabad minden kisebb gonddal az orvosságokhoz nyúlni. Rendkívül sok tünet enyhítése céljából hasznos gyógynövények egész arzenálját alkalmazhatjuk akár otthon is. Íme, néhány ötlet, hogy Önt se érje felkészületlenül, ha hirtelen beüt a mennykő. Az egyik legelterjedtebb közülük a borsmenta. A hazánkban is gond nélkül termeszthető növény ásványi anyagok egész tárházát rejti magában. Kálium, kalcium, vas és magnézium is színesíti a menta palettáját, ráadásul tele van A-, C-, E- és K-vitaminnal.

A belőle sajtolt illóolaj nagy mennyiségű mentolt tartalmaz, aminek számtalan pozitív hatása van a szervezetre. Nagyon jó fájdalomcsillapító és érzéstelenítő, ráadásul nyugtatóhatása is van. Ha gyakran van fejfájásunk, dörzsöljünk mentaolajt a halántékunkhoz, nem fogjuk megbánni! Káliumtartalma miatt kiválóan szabályozza a pulzust és a vérnyomást is. Az egyik leginkább hasznos gyógynövény a levendula. A levendulát már évszázadok óta használják a gyógyászatban, és mivel termesztése nem kíván különleges eljárást, egész Európában elterjedt. A kirívó színű virág linalil-acetátot tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert.

Ráadásul nyugtató hatású is, így kiválóan alkalmazhatjuk külső sérülések, csípések ellen. Ezen kívül, a levendulából készült olaj nagymértékben csökkenti a pulzust. Egy néhány csepp a fürdővízbe és már alszunk is, mint a bunda. Vigyázat, nagy mennyiségben ellenkező hatást idéz elő és magasabb fordulatszámra pörgeti a szervezetet! Emésztési zavarokban szenved? Ismét forduljon a levendulához! A virágból elkészített tea elmulasztja a puffadást és pozitívan hat a belekre. A felgyülemlett bélgázoktól gyömbér fogyasztása eredményeként is megszabadulhatunk. A Kínában őshonos fűszernövény már Magyarországon is egyre inkább elterjedt és ez a népszerűsége a sokoldalúságában rejlik.

A már említett emésztési zavarok mellett az immunrendszert is jelentősen megerősíti. Az influenza szezonjában aranyat ér, ugyanis vírus- és baktériumellenes anyagokat tartalmaz, ráadásul csillapítja a köhögést és a lázat is. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt sokan menstruáció fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák. Ilyen esetekben, olaj formájában az alhasra kenve a leghatékonyabb felhasználási módszer. A gyömbér a hasznos gyógynövények táborát azért is erősíti, mert cukorbetegeknek is ajánlott, ugyanis stabilizálja a vércukorszintet. Bár egy fontos üzleti megbeszélés vagy egy randi előtt nem a legjobb ötlet, egyéb esetekben viszont megéri fokhagymát fogyasztani.

A jellegzetes illatú zöldség tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és különböző nyomelemekkel is. Antibakteriális hatású, és a vírusokon is úgy megy át, mint forró kés a vajon. Vértisztító hatása mellett, emésztési rendellenességekre is tökéletes. Végezetül jöjjön a legismertebb és az egyik leghasznosabb gyógynövény, a kamilla. Mindenekelőtt gyulladáscsökkentésre használják, de gyomorfekély vagy bélhurut fennállása esetén is kiváló orvosság. Megfázáskor megihatjuk teaként, de ha főzetet készítünk belőle, inhaláljuk fel. Felhasználási területe rendkívül nagy, hiszen – a teljesség igénye nélkül – alkalmazható még külső sebek gyógyítására, szájbetegségek ellen, ekcémára és aranyérre is. Láthatjuk tehát, hogy a hasznos gyógynövények kollekciója rendkívül színes és egy kis utánajárással a saját magunk doktorai lehetünk.

« Melyek a legeffektívebb gyógynövények fogfájásra?
Vérnyomáscsökkentő gyógynövényekkel a népbetegség ellen »