Melyek a legeffektívebb gyógynövények fogfájásra? Téma: Egészség

A fejfájás után talán a leggyakrabban a lyukas, vagy a begyulladt fogaink miatt szoktunk szenvedni. Természetesen érdemes néhány havonta meglátogatni a fogorvost bármilyen probléma fennállása nélkül is, egy szimpla ellenőrzésre, de valljuk be, legtöbben már csak akkor ülünk be abba a bizonyos félelmetes székbe, ha már baj van. A legjobb fogorvosokhoz bejutni viszont nem megy egyik pillanatról a másikra és olyankor bizony, tűrni kell. Vannak viszont nagyon hatásos gyógynövények fogfájásra, arra az esetre, ha nem szívesen nyúl gyógyszerhez. Az embereknek már időszámításunk előtt is voltak fogaik, és azok fájtak is rendszeresen, de a gyógyszerek viszont hiánycikkek voltak akkortájt.

Más választás híján a kor embere a természet segítségét hívta, és így talált rá a gyömbérre. A Kínában honos növényt ma is használják a gasztronómiában, de fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt is érdemes felfigyelni rá. Ha van rá lehetőségünk, szerezzünk be friss gyömbért, reszeljük le és kenjük be vele a fájdalmas részt. Akkor sem kell aggódnunk, ha por formában találjuk meg a konyhában. A tasak tartalmát keverjük össze egy kevés vízzel és az így kapott masszával vonjuk be a kezelendő felületet. Ugyanezzel a módszerrel használhatjuk fel egy másik gyógynövényt fogfájásra, a gyömbér közeli rokonát, a kurkumát. Fájdalomcsillapító hatása van még a kamillának is.

A hazánkban is igen népszerű virágból főzhetünk teát, ami ráadásul görcsoldóként is nagyszerűen muzsikál. Az orvosi székfűként is emlegetett virág sokoldalúságát mutatja az is, hogy teljes bizalommal fogyaszthatóak bél- és gyomorbántalmak esetén, illetve a megfázás tüneteit is enyhíti. Hasonló jellegű nagyszerű megoldás lehet még a zsálya, a borsmenta és a levendula is. Utóbbit akkor érdemes bevetni, amennyiben estére is fájdalmaink vannak. A jellegzetesen lilás színű virágban ugyanis olyan anyagok vannak, amelyek nyugtatóan hatnak, segítenek ellazulni és álomba merülni.

Bár a legutolsó opciónk kicsit kilóg a gyógynövények fogfájás elleni arzenáljából, mégis szükségesnek tartjuk megemlíteni, ez pedig nem más, mint a fokhagyma. A vérszívó vámpírok elleni hatékonysága ugyan tudományosan nem bizonyított, az általunk felvázolt fogas kérdésnél viszont annál inkább. A fokhagyma ugyanis antibiotikus hatással bír, ezenkívül rendkívül hatásos fertőtlenítő is. Az összezúzott növényt egy kis sóval megkeverve juttassuk közvetlenül a kényes részre. Hatását percek alatt megérezhetjük. Láthatjuk hát, hogy olykor tényleg jó az öreg a háznál és a nagyszülők régi receptjei még most is legalább annyira hasznosak, mint egy emberöltővel ezelőtt.

« Így ne neveld a gyereked – avagy mérgező elvek a gyereknevelésben
Néhány hasznos gyógynövény és azok rendeltetései »