Vérnyomáscsökkentő gyógynövényekkel a népbetegség ellen Téma: Egészség

A magas vérnyomás, vagy más néven a hipertónia, a világ egyik legelterjedtebb betegsége és főleg a fejlett országok népeinél jelentkezik. A szív összehúzódásakor mért löket jelzi a vérnyomás felső értékét, két összehúzódás között pedig az alsót. A standard mért érték 1400/90 Hgmm és ehhez viszonyítjuk az eltéréseket. A tipikus tünetek észlelésekor azonnal forduljunk orvoshoz, de kiegészítésképpen használhatunk vérnyomáscsökkentő gyógynövényeket is. Baljós jel lehet a gyakori fejfájás főleg a tarkó tájékán.

Ezen kívül sokan panaszkodnak szédülésre és fáradékonyságra is. Számos hagyományos gyógymód létezik a hipertóniára és ezek közül a legtöbb valamilyen fűszerhez vagy háztáji növényhez köthető. Az egyik legpraktikusabb a vérnyomáscsökkentő gyógynövények közül, a fokhagyma, amely erejét a benne rejlő allicin anyagnak köszönheti. Értágító hatással rendelkezik, ráadásul megelőzhetjük vele az érelmeszesedést is. Kitűnő értágító még a galagonya is. A piros bogyós növényből készült teából mindenképp érdemes meginni egy-egy pohárkával, hiszen erősíti a szívet és az erek falait, valamint szintén besegít az elmeszesedés folyamatának megállításában.

Hihetetlennek tűnhet, de csalánlevélből is főzhetünk hatásos teát. A szúrós növény ugyanis tisztítja a vért, normalizálja a vércukorszintet, ráadásul a gyulladáscsökkentő hatása is orvosilag bizonyított. A mediterrán térségben élő emberek körében kevésbé pusztít a hipertónia, így érdemes az ők konyháiban is szétnézni. A Földközi-tenger partvidékén gyakran fogyasztanak gyömbért, amely nem csupán a magas vérnyomás ellen kitűnő, de hatásos immunerősítő és gyulladáscsökkentő is. Az olaszok és a görögök szinte minden ételükbe csempésznek egy kis oregánót.

A hazánkban is egyre népszerűbb fűszernövény azonban nem csak pikánsabbá teszi a tésztaféléket, de értágító és szívbarát jellege is bizonyított. Ahhoz, hogy sikerrel vegyük fel a harcot, a vérnyomáscsökkentő gyógynövények fogyasztása önmagában nem elég. Ugyan esete válogatja, de a legtöbbször a sok stressz, az elhízás és a túlzott dohányzás játszik a legnagyobb szerepet a betegség megjelenésében. Életmód változtatással és kellő odafigyeléssel azonban sokat tehetünk az egészségünk érdekében.

« Néhány hasznos gyógynövény és azok rendeltetései
Gyógynövények fejfájásra akár az otthoni kiskertből »