Gyógynövények fejfájásra akár az otthoni kiskertből Téma: Egészség

A sűrű mindennapok teljes odafigyelést és koncentrációt igényelnek az ember részéről, ahhoz, hogy a lehető legjobban odatehessük magunkat és kihozhassuk magunkból a legtöbbet. Azonban könnyen homokszem kerülhet a gépezetbe egy egyszerű, de annál intenzívebb, kellemetlen fejfájás formájában. Természetesen vannak hatásos gyógyszerek a fájdalmak enyhítésére, de amikor már túl gyakran van szükség szintetikus segítségre, próbáljunk meg másfelé tekinteni. Például vannak nagyon hatékony gyógynövények fejfájásra is, amelyekben legalább annyira bízhat, mint a gyógyszertári termékekben.

Az egyik legnépszerűbb természetes gyógyszer az őszi margitvirág. Az ókori görögök körében is népszerű borsikát többféleképpen használhatjuk fel. A virág részből nagyon finom tea főzhető, amely kiváló migrén és fejfájás csillapító. A margitvirág levelei is jótékony hatásúak. A bennük rejlő anyagok ugyanis gyulladáscsökkentőek, így gond nélkül alkalmazhatóak külső zúzódások és sebek gyógyítására. Tehát bizonyos gyógynövények fejfájásra irányuló pozitív hatása tudományosan bizonyított, és nincs ez másképp a levendula esetében sem.

A feltűnő színben pompázó virágot már az első világháború során is felhasználták a gyógyászatban. Amennyiben a fejfájása idegi alapú, vagyis a sok stressz eredménye, Ön is bátran kezelheti magát vele, hiszen a levendula rendkívül nyugtató hatású. Főzhetünk belőle teát, de a főzetet akár be is inhalálhatjuk. Ha illóolajat készítünk, mindenképpen dörzsöljük a halántékunkba a fokozott eredményesség elérése érdekében. A csalánról legtöbbünknek kellemetlen emlékek jutnak eszünkbe, pedig ez a gyógynövény fejfájásra is tökéletes. Ne ijedjen meg, ebben az esetben nem a bőrön keresztül éri el áldásos hatását, hanem tea formájában.

A csalánnak ráadásul méregtelenítő funkciója is van, ennek köszönhetően emésztési problémák esetén is alkalmazható. Nyáron sokszor a meleg miatt is fájhat a fejünk és ilyenkor jön jól a borsmenta. A benne található mentol ugyanis hűsíti a szervezetet, egy kis citromfű hozzáadásával még fokozhatjuk is a hatását. Mint a legtöbb esetben, itt is a tea és az illóolaj a nyerő formátum. Amint láthatjuk, számos egészségügyi probléma esetén támaszkodhatunk a természetre és egész tárháza a gyógynövényeknek fejfájás ellen is használható. Mindenesetre mi azt ajánljuk, hogy nézzen szét otthon a kiskertben, mert könnyen lehet, hogy a megoldás végig ott volt a szemünk előtt.

« Vérnyomáscsökkentő gyógynövényekkel a népbetegség ellen
Csalafinta fogyókúrás tippek rafinált hölgyeknek »