Mit mondanak a dietetikusok a monodiétáról? Téma: Fogyókúra-Diéta

Had kezdjünk cikkünket egy kérdéssel: Önnek mi a kedvenc étele? Él-hal a sültkrumpliért, netalán a pizza dobogtatja meg a szívét, esetleg az olaszos ízvilágú tésztákat preferálja? Képzeljen el egy olyan világot, ahol nap, mint nap a kedvenc ételét eheti, korlátlan mennyiségben, bűntudat nélkül – miközben ráadásul veszít a nemkívánatos kilóiból. Ez az igencsak utópisztikus és mesebeli módszer a valóságban is létező monodiéta egyszerű szabályrendszerének felel meg.

Bár csodásan hangzik, és valóban hatékony is, a dietetikusok mégis óvva intenek a fogyókúrás módszerek e szóban forgó típusától. Miért? Nos, a kérdésre nem nehéz megtalálni a választ, így hamar napvilágra kerülnek a monodiéta káros hátulütői-, mert, hogy vannak neki, ahhoz semmi kétség nem férhet. Az említett diétás módszer, bár könnyűnek tűnik, nagyon is szigorú alapokon nyugszik, és komoly elhatározást kíván a fogyni vágyó személy részéről. Ugyanazt enni nap, nap után ugyanis roppant megterhelő az egészséges szervezet számára.

A fogyókúrának egyetlen szabálya van, így azt gondolhatnánk elsőre, hogy könnyű betartani. Ez a kőbe vésett regula így hangzik: egy ételt ehetünk, abból annyit, amennyit akarunk, de semmi mást nem! Így nincs szükség kalóriaszámlálgatásra, és akár dugig is tömhetjük magunkat – ha bírjuk. Az egyoldalú táplálkozás azonban nem megoldás, és nem része az egészséges életmódváltásnak. A fellépő tápanyag- és vitaminhiány miatt felborul a szervezet balansza, csökken az izomtömeg is.

Milyen tünetekre számíthatunk, ha a dietetikusok tanácsa ellenére is monodiétázni kezdünk? Nos, a szédülés, a rossz közérzet, a frusztrált kedélyállapot minden esetben előre borítékolható, ám, ha még ezek a kellemetlen jelek sem állítanak meg minket, akár kórházba is kerülhetünk. Arról pedig inkább ne is beszéljünk, hogy még a legforróbban szeretett ételt is meg lehet unni, sőt utálni is, ha hosszú heteken, illetve hónapokon keresztül más sem kerül a tányérunkra. Abban az esetben, ha mindenáron monodiétáznánk, csináljuk okosan, és olyan táplálékokat vonjunk meg maguktól, amelyek valóban károsak – mint például a cikkünk elején említett néhány ínycsiklandozó finomság is.

« A nehéz fogyás a génjeinkbe lenne kódolva?
Szépség és szörnyeteg a Corvette »