A nehéz fogyás a génjeinkbe lenne kódolva? Téma: Fogyókúra-Diéta

A december bizony nem a fogyókúrák hónapja! A karácsonyi finom ételek, a szilveszteri buli nassolnivalói sajnos nyomot hagynak az alakunkon, így nem is csoda, ha január elsején világszerte tele vannak az edzőtermek elkeseredett, fogyni vágyó emberekkel. A legelszántabbak még a legszigorúbb, önsanyargató diétáktól sem riadnak vissza, ám sajnos a tapasztalat mégis azt mutatja, gyorsabban hízunk, mint fogyunk. De vajon miért van ez? Létezik-e egyáltalán bármilyen válasz is e kétségtelenül kényes témában? Igen, szerencsére tudjuk a gyors hízás-lassú fogyás okát – maradjon velünk, amennyiben érdekli a kérdés. Nos, azt már tudjuk, hogy a szervezetünk, a testünk elképesztő „szerkezet”. Minden a génjeinkbe van kódolva, ami a túléléshez szükséges.

E tekintetben pedig az ősemberek nem sokban különböztek a mai modern, a telefonját nyomkodó, metrón utazó hölgyektől és uraktól. Térjünk vissza néhány évezreddel korábbra, amikor is a világ még nem volt ilyen szép, mint ma. Az akkori emberektől bizony nem állt távol az éhezés, sőt, bátran kijelenthetjük azt is, hogy az életük szerves részét képezték az ínséges időszakok. Több nap, mint kolbász, tartja a mondás, és ez különösen igaz volt az őseink mindennapjaira. Így az akkor élők szervezetének nem volt más választása, alkalmazkodni kellett a körülményekhez a fennmaradás érdekében.

Az anyagcsere lelassult, így az őseink tovább tudták elraktározni az „energiát”, tehát lassabban fogytak. Természetesen a szervezetük arra is reagált, amikor ételhez juthattak, mégpedig a gyors hízás jegyében. Ismerős a szituáció? Bizony, ez a jelenség ma is ismeretes, mégpedig a nem túl vonzó yo-yo effektus néven. Az igazság az, hogy a gyors hízás, lassú fogyás belénk van kódolva, mégpedig az evolúció mindent elsöprő, elképesztő ereje által. Kenjük akkor az ősemberekre, ha a diéta nem váltja be a hozzá fűzött reményt? Túl könnyű lenne mást okolni a saját tökéletlenségünkért, hiszen ha nem lenne kiút, mindenki egyformán túlsúlyos volna szerte a világon. De mivel jól tudjuk, sokaknak van álomalakja, azt is sejtjük, hogy van menekvés az evolúció rabsága alól.

Az egyik nagy, ha nem a legnagyobb probléma az, hogy a legtöbbünk nem ad elég időt a fogyásnak, és azonnali eredményekre vágyik. Mivel ez nem megy ilyen egyszerűen, hajlamosak vagyunk visszatérni a rossz szokásainkhoz, és a helytelen étkezési rendszerünkhöz. Sőt, akkor is fogékonyak vagyunk visszatérni a régi kerékvágásba, ha már leadtuk a kívánt fölösleget, ezáltal megpecsételve a jövőnket, hiszen nem várhatjuk, hogy az új alakunkat a régi életmódunkkal fogjuk megőrizni. Mi az akkor, amit tehetünk? Nos, a szakértők megegyeznek abban, hogy önmagában a diéta még nem elég. Az egyetlen járható út, az egyetlen megoldás az életmódváltás. Az életmódváltás, ahogy azt az elnevezés is kiválóan sejteti, nem csupán egy-két napra, hanem örökre szól! Éppen ezért, ha nem állunk még készen rá, ne sanyargassuk magunkat fölöslegesen holmi neten talált csoda-diétának kikiáltott módszerekkel. Igyekezzünk inkább lelkileg és szellemileg is ráhangolódni a kívánt változtatásra, és könyveljük el magunkban, ezután mássá tesszük az életünket!

« Borban az igazság – ráadásul lefekvés előtt?
Mit mondanak a dietetikusok a monodiétáról? »