Borban az igazság – ráadásul lefekvés előtt? Téma: Egészség

A borfogyasztás helyénvalósága és ideje az egyik legmegosztóbb téma napjainkban az életmódváltás témakörében. Vannak, aki úgy tartják, a bor, mint az egyéb alkoholok általában, rosszat tesz a szervezetnek, így nem kell feltétlenül a szóban forgó nedűvel rendszeresen élni, míg olyan személyek is akadnak szép számmal, akik határozottan állítják, a szőlőből készült finom ital igenis kiváló hatással van az egészségünkre nézve! Főleg, akkor, ha azt lefekvés előtt kortyolgatjuk. Persze érdemes már az elején leszögezni, a kulcsszó a mértékletesség: a túlzott alkoholbevitel egészségtelen, s ha a poharazgatás este történik, a nyugtalan alvás előre borítékolható.

A tudósok viszont azt állítják, két pohár bor közvetlenül azelőtt, hogy ágyba bújnánk, kifejezetten jó hatással van ránk, sőt, a felesleges kilókat is könnyebben tudjuk ily módon leadni. Azt már hallhattuk épp elégszer, hogy a jó minőségű bor tele van antioxidánsokkal, és, főleg egy bizonyos kor után, pozitívan hat a szív- és érrendszer működésére. Hogyan fogyaszt a vörösbor pontosan? Mielőtt ez kiderülne, érdemes néhány szót ejteni az emberi test zsírszöveteiről is, hogy teljesen megérthessük a kérdésre vonatkozó választ.

Nos, az emberi testben két típusú zsír található. Az egyik a fehér-, vagy, ahogy többen nevezik, sárgazsírszövet: ez felel a táplálkozással bevitt kalóriák elraktározásáért. A másik a barnazsírszövet, az előzővel ellentétben, megfelelő hőfokon elégeti a felesleget. Mit jelent ez a gyakorlatban? Röviden azt, hogy akinek a szervezete több barna zsírt tartalmaz, fogyni kezd. A vörösbor egyik antioxidánsa pedig, a rezveratrol, pontosan ezért felel. Az a személy tehát, aki rendszeresen borozik, könnyebben tartja a súlyát is. Nem hiszi? Nos, szerencsére az amerikai tudósok, akik ezt a megdöbbentő tényt a világ elé tárták, nem a hasukra ütve találták ki az izgalmas tézist.

A kutatók által meghirdetett kísérletben húszezer hölgy vett részt. Közülük sokan fogyasztottak rendszeresen vörösbort. A kutatás 13 éven keresztül zajlott, az eredmény pedig mindenkit meglepett, ugyanis az derült ki, hogy a kísérletben résztvevő borfogyasztó nők 70%-a megtartotta egykori súlyát. Azok, akik egyáltalán nem isznak bort, pedig súlyfelesleggel küzdenek. Ez a perdöntő bizonyíték példaértékű lehet a számunkra is. Két pohár vörösbor a könnyű vacsorához tehát kifejezetten jót tesz a szervezetünknek, akár az egészséges szívműködésről, akár a csinos, vékony alak megtartásáról van szó. Persze nem győzzük eléggé hangsúlyozni, a lényeg a mérték megfelelő megtartásában van!

« Mi változik az életünkben, ha jógázni kezdünk?
A nehéz fogyás a génjeinkbe lenne kódolva? »