Mi változik az életünkben, ha jógázni kezdünk? Téma: Jóga

Megszokhattuk már, hogy az életünk minden szegmensére kiható, különféle divathóbortok jönnek és mennek, szinte nyomot sem hagynak a hétköznapjainkban, úgy válnak a semmivé, hogy azt észre sem vesszük. Ahogy írtuk, az élet szinte minden területén vannak ilyen jellegű éppen aktuális trendek, a jóga pedig egy közülük, hiszen manapság roppant divatosnak számít, ha valaki elmondhatja magáról, jógastúdióba jár.

Azonban a jóga egy szignifikáns részen eltér a már említett trendi hóbortoktól, mégpedig abban, hogy aki egyszer kipróbálta és szakszerűen űzte a mozdulatsorokat, egy életre szóló „sportot” talált magának. Bizony, bátran kijelenthetjük, hogy aki egyszer belekóstolt e több ezer éves kínai művészetbe, többé nem kíván letérni a jóga által kikövezett ösvényről. Miért nem? Nos, a válasz egyszerű, azért, mert a jóga nemcsak az alaknak és az egészségnek jó, hanem a szellemnek és a léleknek is.

A jóga egyfajta válasz a boldogság és a harmónia utáni epekedésünkre, hiszen a segítségével harmóniát teremthetünk a káoszban, megtalálva azt, amiről a bölcsek csak úgy nyilatkoznak, a “belső én”. Persze ezt a bizonyos belső ént lehetetlen megtalálni a szükséges önkritika hiányában. A jóga segít befelé figyelni, ezáltal tükörbe nézve láthatjuk, kik is vagyunk valójában. Nem szeretnénk senkit hitegetni, ez sokszor bizony fájdalmas. Látni és érteni, mi az, amit eddig rosszul csináltunk, viszont mégis helyesnek ítéltünk, nem a legkellemesebb dolog, viszont szükséges ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, és elhagyni a rossz szokásainkat, illetve kijavítani a hibáinkat.

A jóga jótékonyan hat a spirituális énünkre, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy már néhány hónap rendszeres edzés is sokat fejleszt az érzelmi intelligenciánkon. Ez az érzelmi intelligencia pedig ahhoz kell, hogy rendezni tudjuk az életünket – minden területen. Természetesen az igazság az, hogy a változás nem egyik percről a másikra fog bekövetkezni az életünkben – ismerjük a mondást is, miszerint jó munkához idő kell. Legyünk hát türelmesek, élvezzük, amit csinálunk, és előbb-utóbb beérik majd a munkák gyümölcse. Ám amint ez megtörténik, kezdetét veheti az életre szóló kaland, amit a jóga izgalmas, csodás világa jelent.

« Folyton facbook-ozó édesanyák, figyelem!
Borban az igazság – ráadásul lefekvés előtt? »