Megoszlanak a vélemények a homeopátiáról Téma: Életmód

A „homeopata” felirattal nem találkozhatunk egyetlen szakrendelésen sem és a statisztikák szerint a magyarok legfeljebb 20%-a tudja megmagyarázni, mi is az a homeopátia. Ennek ellenére, egy ilyen szakemberre havonta több ezer alkalommal keresnek rá a Google keresőmotorjában. Úgy döntöttünk, hogy utánajárunk, mi áll ennek a hátterében.

Csodálatos hatás, valódi segítség vagy az egészségre veszélyes időpazarlás? Mi a homeopátia?

Ezt a kezelési módszert Samuel Hahnemann, egy kiábrándult német orvos találta fel a XVIII. század végén. A szkepticizmusa az orvostudomány vonatkozásában teljesen érthető, mert az orvosok akkoriban a tudományos alapokat teljesen hiányoló és néha meglehetősen veszélyes kezelési módszereket alkalmaztak, például vércsapolást. Hahnemann észrevette, hogy a malária kezelésére használt kinin lázat okozott neki. Mivel a malária fő tünete a magas láz, úgy döntött, hogy bármelyik betegség kezelhető a tüneteit okozó gyógymóddal. Ez a ma ismert homeopátia alapjául szolgáló ‘hasonlóság elve’.

Hogyan kezelnek a homeopaták?

Először is, a homeopata nagyon gondosan kikérdezi a beteget minden panaszáról. Ezután a tapasztalatokra és a speciális kézikönyvekre támaszkodva kiválaszt egyet a homeopátiás szerek közül, ami a legjobban megfelel a beteg minden tünetének. Ezért a homeopáták azt mondják, hogy nem a betegséget, hanem a beteget gyógyítják. Érdekes, hogy még az ezen a téren tapasztalt szakemberek is gyakran különböző módon értékelik a bizonyos tünetek megfelelőségét és más-más homeopátiás szereket írnak fel gyógymódként.

Különböznek a homeopátiás szerek a hagyományosaktól?

Igen, a homeopaták nagyon kicsi adagokban vagy oldott formában használják a homeopátiás készítményeket. Például egy termék 30 CH oldatához (az egyik leggyakoribb oldat) azt 30-szor a százszorosára hígítják és a kémcsövet minden hígítás előtt megrázzák. Ezt a folyamatot potencírozásnak nevezik. Mára már világos, hogy a hígítás után az eredeti anyag egyetlen molekulája sem marad a kémcsőben.

Akkor mégis hogyan működnek a homeopátia által alkalmazott készítmények?

A homeopaták elismerik, hogy ez nem teljesen világos vagy mindenféle áltudományos elméletet kínálnak fel magyarázatként. Azzal érvelnek, hogy az orvostudományban is sok minden nem világos. Ez természetesen igaz. A leggyakoribb gyógyszerek hatásmechanizmusa egyáltalán nem mindig egyértelmű. De ez nem is szükséges, hiszen a gyógyszerek hatékonysága a klinikai vizsgálatok során bebizonyosodott. Ez a lényeg! A homeopátiás szereket számos alkalommal tesztelték klinikai vizsgálatokon és közülük néhány pozitív eredményt is hozott. Nyilván ennek oka az is lehet, hogy csak azokat a kísérleteket publikálják, amelyek eredménye véletlenül pozitív volt.

Miért nem győzik meg a homeopátiás orvosokat a klinikai vizsgálatok eredményei?

A homeopátiás szakemberek azzal magyarázzák ezt, hogy a klinikai vizsgálatok során nem tartották be a homeopátiás készítmények egyéni kiválasztásának elvét, vagyis a betegséget kezelték, nem a beteget. Ezért a homeopátia szempontjából a gyógyszerek hagyományos vizsgálata nem lehetséges.

Miért olyan népszerű még mindig ez az alternatív gyógymód?

Valószínűleg azért, mert a modern orvostudomány nagyon erős eszközöket használ, amelyek nem mindig alkalmasak az egyszerű kórképek kezelésére és mellékhatásokat okozhatnak. Sokaknak nagyon nehéz elfogadni, hogy az orrfolyás vagy az akut légúti vírusfertőzés gyakran egyáltalán nem igényel kezelést. Még nehezebb megbékélni azzal a helyzettel, amikor az orvostudomány tehetetlen egy végzetes betegséggel szemben. Az egészség visszaszerzésére tett törekvéseket nagyon erős pszichológiai igény hívja életre, az orvosok szempontjából is. Az orvosnak nagyon nehéz nem felírni valamit és ezt a betegek sem mindig szeretik.

A homeopátia jól kielégíti a kezelés irányába tett lépések szükségességét, amikor semmit sem kell tenni. Nekem segített a homeopátia. Ez nem elég? Sokaktól hallhatjuk ezt a kijelentést. Ez nagyon szép és jó, de valószínűleg azt jelenti, hogy nem is volt nagyon beteg az a valaki. Egyesek hisznek benne, mások nem, de az tény, hogy a homeopátia sok jóval ajándékozza meg az embereket.

« Ülőmunka esetén fokozottan figyeljünk a gerincünk egészségére!
Ne keverjük össze a diétát a fogyókúrával! »