Ülőmunka esetén fokozottan figyeljünk a gerincünk egészségére! Téma: Egészség

A modern társadalomban a lakosság többségére jellemző az ülőmunka. Az autóban vagy buszon ülve járunk dolgozni, tanulni, az irodában egész nap ülünk a számítógép mellett, a sofőrök sok időt töltenek a volán mögött, hazatérve az asztalnál is ülve vacsorázunk, majd elmegyünk a kanapéra tévét nézni.

Korunk embere az ajánlottnál sokkal kevesebbet mozog

Nagyon sok példa van a mozgásszegény életmódra a társadalmunk minden tagjának az életében. Az ilyen mozgásszegény életmód káros a szervezetünkre és a helyes testtartás hiányának következtében gerincferdülés, hát- és derékfájás, a fül állandó zúgása, látásromlás, fejfájás, túlsúly vagy aranyér alakulhat ki. Más szóval, az ülőmunka miatt a gerinc akarva-akaratlanul kezdi elveszíteni az eredeti formáját és elferdül. A belső szervek nyomott helyzetben vannak és ez nem járul hozzá a megfelelő működésükhöz. Idővel az izmok meggyengülnek, az ízületek túlterheltek lesznek és a véráramlás lelassul, ami torlódást vált ki. A lényeg egyértelmű! Minél tovább ülünk, annál rosszabb lesz az egészségünk. Annak érdekében, hogy csökkentsük a gerincre nehezedő terhelés szintjét az ülőmunka során, javasolt néhány ajánlás betartása.

Napi fizikai aktivitás

Ülőmunka esetén minden olyan testmozgás ajánlott, ami erősíti az ágyéki részt és a gerincet. Erre olyan gyakorlatokkal reagálhatunk, mint a hasizom erősítés és a nyújtás. Az edzőtermi foglalkozásokat olyan kompetens személyi edző irányítása alatt ajánlott végezni, aki jól ismeri az izomzat működését. Viszont a megfelelő fizikai felkészültséggel nem rendelkező embereknek tanácsosabb részt venni alacsony kockázatú sportokban, fokozatosan növelve a terhelés intenzitását.

Ha lehetséges, üljünk kevesebbet

A testtartás javítása és a formában maradás érdekében alkalmazhatunk olyan módszert, ami ‘hasznos ügyintézés’ néven vált ismertté. Ha az ülőmunka során néha mozognunk kell a munkahelyünkön, akkor el kell felejtenünk a lift használatát. A vérkeringés javításához ajánlott a távokat az irodában és az emeletek között gyalog megtenni. Hétvégén felejtsük el az autót vagy a buszt, inkább tegyünk hosszú sétákat. Minden pillanatot ki kell használni az ülőmunka kizárására, legalább a hétvégéken. Nem szabad sajnálni magunkat akkor sem, ha egy barát vagy barátnő a hetedik emeleten lakik. Menjünk fel a lépcsőn! Ha az otthonunk közelében lévő üzlet zárva van, akkor elsétálhatunk az utca túloldalán lévőbe. Osszuk fel a munkát a ház körül! Gyakran előfordul a háztartásokban, hogy az egyik családtag mindig utazással járó feladatokat kap: boltba megy vásárolni, óvodába megy a gyerekért stb, míg a család másik tagja mindig otthon tölti az időt, mos, főz vagy takarít. Az testtartás javítása és az egészség érdekében jobb ezeket felváltva csinálni.

Figyeljünk rá, hogyan osztjuk el a súlyt!

Válasszunk olyan táskát, ami egyenletesen osztja el a terhelést mindkét vállon, lehetőség szerint egy hátizsákot. Próbáljuk meg magunk előtt cipelni a súlyt, mindkét kezünket a testünkhöz nyomva. Nem ajánlott a nehéz táskákat egy kézben cipelni, inkább próbáljuk meg mindkét kezünkben szimmetrikusan elosztani a terhet. Ellenőrizzük a számítógép mellett végzett helyzetünket! Amikor egy székben ülve a számítógépen dolgozunk, próbáljunk meg a szék támlájára támaszkodva nyújtani. Célszerű úgy tartani a kezünket, hogy a könyökünk az asztal szintjén legyen. Kiemelten fontos a széket úgy beállítani, hogy a padlóra támaszkodva a térdünk derékszögben helyezkedjen el. Rendszeresen tartsunk szüneteket, sétáljunk egy kicsit és végezzünk egyszerű gerincnyújtó gyakorlatokat!

Az egészséges alvás sem elhanyagolható

Próbáljunk meg olyan helyzetet találni, ahol a hátizmaink egy kis fizikai aktivitást kapnak. Fontos megvásárolni a megfelelő matracot. A legjobb matrac az, amelyik támaszt nyújt a hátnak. Ne válasszunk puha matracot, mert akkor a hát meggörbül, ami a derékfájdalom okai között igencsak gyakori. Ügyeljünk arra is, hogy milyen a párnánk! A párna kiválasztásakor fontos figyelembe venni annak alakját és magasságát. A gerinc nyaki részének semleges helyzetben kell lennie, vagyis a fej nem dőlhet előre vagy hátra.

« Gofrisütő – mi alapján érdemes választani?
Megoszlanak a vélemények a homeopátiáról »