Érrendszeri panaszok kezelése a természet kincseivel Téma: Egészség

Az érrendszeri megbetegedések sajnos vezető szerepet töltenek be a különféle egészségügyi problémák listáján Magyarországon. Mindenkit érintő kérdés ez, amire nem lehet elegendő figyelmet szentelni. A szív- és érrendszeri panaszok egyébként nagyon széles spektrumon mozog, hiszen nemcsak a magas vérnyomás, de az érelmeszesedés, a szívritmuszavar és a visszér is ide tartozik, az érszűkületről már nem is beszélve. Előszeretettel hisszük azt, hogy csak az idősebb generáció képviselőit érinti a probléma, de az igazság az, hogy a betegség nem válogat, így kortól és nemtől függetlenül mindenki veszélyben van. Szerencsére a panaszok kezdeti stádiumban való felismerése és helyénvaló kezelése életmentő lehet.

De mik is tartoznak egészen pontosan a „helyénvaló kezelés” kategóriájába? Nos, ha a szív- és érrendszeri panaszok kerülnek terítékre, általában a kémiai úton előállított szerekre gondolunk, mint hatásos segítség. Persze a piruláknak is megvan a maguk haszna, és nyilván nem kerülhetőek meg, de az igazság az, hogyha a természet erejét, a gyógynövényeket is használjuk a panaszok kezelésére, igazi mellékhatások nélküli gyógymódban lehet részünk, amiért a szervezetünk sem lehet majd eléggé hálás. Nos, kezdjük akkor szép sorjában a betegségeket és a lehetséges gyógynövényekkel való kezelésüket – az első a sorban az érszűkület.

Abban az esetben, ha érszűkületet állapítottak meg nálunk a kivizsgálás során, a kapott gyógyszerekhez jó ötlet lehet a szervezet megtámogatása jegyében néhány olyan gyógynövényes készítményt fogyasztani – például tea formájában-, ami az érfalak erősítését hivatott szolgálni. A keringésjavító gyógynövények közül elsősorban a galagonya az, amit hatékonysága miatt oly sokan használnak előszeretettel. A galagonya rendszeres fogyasztása nemcsak az érfalakat erősíti, de a szívnek magának is jót tesz, illetve normalizálja a vérnyomást is. A galagonyából készült finom teát akár megelőzésképpen is fogyaszthatjuk, napi kétszer. Mivel a gyógynövénynek nyugtató hatást is tulajdonítanak, ha gondunk van az alvással, közvetlenül egy-két órával a lefekvés előtt fogyasszuk a második csésze teát.

Annak a személynek, akinél magas koleszterinszintet mutattak ki, érdemes fokozott figyelmet szenteli az érelmeszesedés megelőzésére. A koleszterinplakkok ugyanis idővel lerakódnak a verőerekben, így gátolva meg a vér megfelelő áramlását. Az érelmeszesedés megelőzése érdekében ajánlatos fagyöngyteát inni. A szóban forgó hasznos folyadék elkészítésére fokozottan figyeljünk, az ugyanis nem forralással készül, mint a legtöbb tea, hanem 12 óráig tartó előzetes hideg vizes áztatással. Az említett rendellenességre egyébként az almaecet kúra is jó –az ecetet oldjuk fel egy pohár friss vízben, majd minden étkezés után igyuk azt meg. A magas vérnyomással nemcsak az idősek, de gyakran a stresszes életmód miatt a fiatalok is küzdenek.

Ha mi is tapasztaljuk magunkon a tüneteket, tegyük meg a kellő lépéseket, és előzzük meg a nagyobb bajt. A felírt gyógyszerek mellé fogyasszunk éhgyomorra a már említett nagyszerű hatásáról ismert galagonyateát, a hatás nem marad el garantáltan. Ha a probléma ellenkezője áll fenn, azaz túl alacsony a vérnyomásunk, a galagonyateát cseréljük fel rozmaringteára. A tendencia azt mutatja, Magyarországon rengetegen vannak, akik a visszérrel küzdenek. A kezdetben nem túl komolynak tűnő rendellenesség, ha nem kezelik, idővel akár trombózissá is kinőheti magát. Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg, ajánlatos erdeimálna- illetve szederlevél teát fogyasztani. Figyelem! A szív- és érrendszeri panaszokat minden esetben nagyon komolyan kell venni! A fent sorolt gyógynövényes készítmények, illetve teák az orvos által kiírt gyógyszeres kezelés kiegészítéseként értelmezendőek, és nem felcserélendőek az orvosságokkal. Persze, megelőzésképpen, ha még nincs baj, mindig élhetünk a természet kincseinek az erejével.

« Miért válnak el olyan sokan a karantén alatt?
Sikertelen a fogyókúra? Talán lelki okok állnak a háttérben! »