Diétázni csakis okosan érdemes! Téma: Fogyókúra-Diéta

Lapos has. E két szó sokak fantáziáját mozgatja meg, ám a kívánt alak elérése nehezebb, mint gondolnánk. A szomorú igazság az, hogy igazán drasztikus életmódváltás kell ahhoz, hogy valóban lapos, izmos tónusokat tudhassunk a magunkénak, de a feladat korántsem ördöngös. Így, hogy már nyakunkon a nyár, sokan gondolhatják elkeseredve, hogy most már késő, oda minden, ha eddig nem sikerült elérni az álomalakot, nem marad más hátra, csak a has tájék takargatása-, ami a nagy hőségben kifejezetten kényelmetlen és szükségtelen is. Szerencsére van megoldás, létezik ugyanis néhány étel és ital, amelyek kiiktatásával a sokat adhatunk le derék tájt.

A képzeletbeli lista első helyezettje kétségtelenül az alkohol. Bizony, jól olvasta, ezentúl, ha valóban érzi magában az elhivatottságot, kénytelen lesz a hétvégi partik során elutasítani a fincsi alkoholos italokat, különösen a sört. A búcsú, bár fájdalmas, roppant eredményes akár már rövidtávon. A szóban forgó lista dobogósa a sajt is. A tejtermékek családjába tartozó finomság sokak kedvence, de sajnos le kell mondanunk róla, ha szégyenérzet nélkül kívánunk megjelenni a strandon. A telített zsíroktól terhes kalóriabomba az étrendünkből való kiiktatásával csak nyerhetünk! A sajttól csak egy nyúlfarknyira van lemaradva a veszélyes ételek listáján a só. Bizony, a jó öreg konyhasóról beszélünk, ami, bár megbolondítja a legunalmasabb ételt is, megköti a vizet, negatívan hat az anyagcserére, így a súlytöbblet leolvasztását is akadályozza.

Szerencsére már kis kreativitással is verhetetlenül finom ételkülönlegességeket készíthetünk, ha olyan fűszereket használunk fel, mint az oregánó, a bazsalikom vagy a curry. Kerüljük a cukros üdítőket, sőt, a boltokban kapható fantasztikusnak kikiáltott gyümölcslevet is – ez utóbbit sokan vélik egészségesnek, de a valóság nem is állhat messzebb az igazságtól, tekintve azokat a tartósítószereket és mesterséges adalékokat, amit a szóban forgó termékek tartalmaznak. Vigyáznunk kell a felvágottakkal is. Bár a sovány húsok valóban jót tesznek a szervezetnek, sőt, rendszeres fogyasztásuk kifejezetten ajánlott, a felvágottakkal egészen más a helyzet.

A csirke és a hal kifejezetten ajánlott, ha úgy érezzük, majd’ meghalunk egy harapás húsért. Ki gondolná, de a diétás ételek is nagyon becsapósak, ajánlatos azokat kerülni, azok magas só- és tartósítószer tartalma miatt. Sőt, a tapasztalat azt mutatja, hogy a boltok polcain megtalálható diétás ételek fogyasztása után sokkal hamarabb megéhezünk, így újra ennünk kell. Az „igazi ételek” viszont ezzel ellentétben telítenek, sőt vitaminokban is gazdagok. Nem meglepő, hogy az, aki diétába kezd, kerüli a szénhidrátokat is. Azt viszont kevesen tudják, hogy ettől nemcsak a hasunk lesz laposabb, de sokkal energiadúsabbak, fittebbek is leszünk a nap folyamán. Pro tipp kezdőknek és haladóknak: ha a fő diétás étel a salátára esett, eszünkbe se jusson megbolondítani azt saláta-öntettel, ugyanis ez utóbbi rengeteg sót tartalmaz. Helyette inkább locsoljuk azt meg ecettel és olívaolajjal.

« Gyógynövények influenza ellen- az ókorból
Túlsúllyal küzdő tinik- vége a rémálomnak »