Túlsúllyal küzdő tinik- vége a rémálomnak Téma: Fogyókúra-Diéta

Nincs is annál kellemetlenebb az egész világon, mint amikor a suliban kipécézik az embert- legalábbis akkor, amikor ezt a roppant negatív élményt megéljük, garantáltan úgy vélekedünk, ennél már soha nem lesz rosszabb az életben. Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljunk színt: bizonyára mindnyájunknak volt olyan élményben része a középiskola évei alatt, amelynek során gúnyolódásban volt része a diáktársaitól.

Az igazság az, hogy a gyerekek, főleg a serdülőkorúak abszolút nincsenek „kibékülve” magukkal, bizonytalanok, rettegnek maguktól, a változásoktól, amelyek a tinikort jellemzik- és azt a fajta kiegyensúlyozatlanságot és ingadozó kedélyállapotot úgy élik meg, hogy a hasonszőrű, ugyanolyan problémákkal küszködő társaikat szapulják. Nem fair, az már szent, de mégis általános jelenség. Főleg azok vannak a gúnyolódás kereszttüzében, akik súlytöbblettől szenvednek. Mit tehet egy tini, akinek fogyókúráznia kell? Lehet-e egyáltalán ebben a változó, szélsőséges viszonyoktól vészterhes korban fogyókúrába kezdeni? A válasz igen-, de csak okosan! Szülőként a mi feladatunk, hogy helyes életmódra neveljük a gyerekeket- mi vagyunk azok, akik kikövezik azt az utat, azt az irányvonalat, amit érdemes követni.

Először is, ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a tinik szervezete más, mint a felnőtteké- így más szabályokhoz kell kötni a fogyókúrát is. Először is, az új táplálkozási rend kialakítása során fontos figyelni arra, hogy a kalóriaszegény, egészséges étrend tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyek a fejlődő szervezetnek esszenciálisak. Ha bizonytalanok vagyunk a dolgunkban, ne szégyelljük profi szakember segítségét kérni. Vannak azonban olyan ételeket és összetevők, amelyek korlátozásával már szép eredményeket érhetünk el, ilyen például a cukor, a fehér liszt, de már az is pozitív változást eredményez, ha a gyerkőcöt rávesszük, chips helyett fogyasszon inkább egy finom, lédús almát.

A többletsúly leadása a tiniknél sokszor nem is igazán kilókban mérhető, hiszen ugyanaz a mennyiség izomban és zsírban teljesen máshogyan néz ki. Tervezzük meg a programokat is közösen! A megszokott hétvégi tévénézés helyett inkább menjünk el sétálni vagy futni. A rendszeres testmozgás kortól és nemtől függetlenül a lehető legjobb választása az alakformálásnak. Sőt, ha szülőként azt érezzük, a gyerkőcöt vonzza valamely sportág, mint például az úszás vagy a tánc, irányítsunk a figyelmünket az ilyen jellegű tanfolyamok, rendezvények és szakkörök irányába. Ha megvan az egészséges, mégis tápláló étrend, megszerveztük a közösen eltöltött pörgős programokat is, az eredmény sem várat magára sokat.

« Diétázni csakis okosan érdemes!
Személyi kölcsön gyorsan, akár órákon belül »