Gyógynövények influenza ellen- az ókorból Téma: Egészség

A nyári meleg idején keveset gondolunk a téli zimankóval járó olyan kellemetlenségekre, mint például az influenza. Bizony, a szóban forgó roppant kellemetlen megbetegedés könnyen tönkreteheti az ember mindennapjait, hiszen folyton folyó, bedugult orral, köhögve, a láztól reszketve nehezen tudjuk ellátni a mindennapi teendőinket. Az ilyen helyzetekben sehol másutt, csak a puha, meleg ágyban érzi jól magát az ember, de ha szülők vagyunk, a pihenés luxusát nehezen engedhetjük meg magunknak. A mihamarabbi, gyors felépülés soha nem tapasztalt relevanciát nyer, ha a kis lurkókról is gondoskodni kell, így mindent be kell vetni, ami a hatalmunkban áll a gyógyulás reményében.

Szerencsére a nagymamáink receptjei a modern életben is igazolják a beléjük vetett hitünket, így, ha nem szeretnénk gyógyszertári kúrát alkalmazni, hanem inkább a természet anyánk kínálta lehetőségeket aknáznánk ki, három olyan gyógynövény áll a rendelkezésünkre az influenza ellen vívott harcban, ami garantáltan segít. A listánk első helyezettje a fűzfa. Talán e sorok olvasói ritkán – vagy soha- nem tekintettek a fűzre gyógynövényként, az igazság az, hogy annak jótékony hatása nem egy mostanában felkapott divatőrület, hiszen már az ókori görögök is ismerték és eredményesen alkalmazták azt. A fájdalomcsillapítóként sem utolsó gyógynövény remekül űzi el a lázat is, amit leginkább a fűzfában megtalálható szalicilnak tudhatunk be.

A sokak szerint immunerősítőnek tartott hársfa szintén hathatós segítséget nyújt az influenza legyőzésében. A flavonoid és cseranyag tartalmának köszönhetően gyorsan és hatékonyan csillapítja a köhögést, szaggatja fel a váladékot, emellett pedig remekül csillapítja a láz okozta fejfájást és magát a lázat is. Viszont a hársnak van még egy, verhetetlen hatása, amit izzasztókúrának is hívhatunk. Tudományosan bebizonyított tény, hogy az a beteg, aki hársfateát ivott, sokkal jobban izzad, mint aki valamilyen más folyadékkal töltötte tele a bögréjét. Az izzadás pedig az influenza ellen vívott harc nagyágyúja, így bátran fogyasszuk a szóban forgó gyógynövényes készítményt, ha érezzük magunkon a betegség kellemetlen tüneteit. Végül, de nem utolsó sorban, jöjjön a listánk harmadik influenza elleni gyógynövénye, a kakukkfű.

Akinek volt már szerencséje az említett növényhez, az sohasem feledi a kakukkfű fantasztikus, roppant markáns illatát. A több, mint négyezer év óta alkalmazott növény nemcsak a nátha tüneteit enyhíti, de segít az ödémában vagy az aranyérben szenvedőknek is leküzdeni a fájdalmat, de a gyomorpanaszok ellen vívott harcban is remekel. Amint azt láthatjuk, nem kell azonnal gyógyszertárba rohanni, ha kettőt tüsszentünk, esetleg feljebb kúszik a lázérő jelzője, hiszen számos olyan jótékony hatású gyógynövény van a hátsó kertünkben, ami hathatósan segít minket a gyógyulásban- viszont, ha azt tapasztaljuk, a tünetek erősödnek, esetleg a választott és elkészített tea-készítmény nem váltja be a hozzá fűzött szép reményeket, ne várjunk soká, irány az orvosi rendelő!

« Kiveszett volna a világból az idősek tisztelete?
Diétázni csakis okosan érdemes! »