Miért élünk egészségtelenül? Téma: Egészség

A testünk, a szervezetünk – minden egyes atomjával együtt- maga a csoda! Ha úgy bánunk vele, ahogy az megérdemli, hosszú éveken keresztül sem fog minket cserbenhagyni! Mi kell a szervezetnek? Drága készítmények? Nos, talán nem is gondolnánk, de a lehető legegyszerűbb dolgokra van szükség ahhoz, hogy a testünk optimálisan működjön: tiszta levegő, tiszta víz és egészséges – tiszta- ételek. Abban az esetben, ha rendszeresen megadjuk a szervezetünknek ezt a három dolgot, már bőven megtettük a magunkét. Van egy olyan csodás veleszületett képességünk, amelynek köszönhetően a szervezetünk újra és újra megtisztítja magát, illetve ellenállóvá válik a különféle kórokozók és megbetegedések ellen: ez az immunrendszer.

Bizony, az immunrendszer felel az „odabenn” tisztaságáért- ám mi van akkor, ha a szóban forgó védelmi rendszer legyengül? Egyáltalán, mi miatt gyengülhet le az immunrendszerünk? A cikkünk elején szó volt arról a bizonyos hármas-üzemanyagról, amire a testünknek a megfelelő működéshez szüksége van. Ha a védelmi egység, az immunitás legyengül, az azért történhet meg, mert nem megfelelő „üzemanyaggal” látjuk el a szervezetet. A máj, amiről köztudott, hogy a belső szervek közül a legnagyobb szerepet játszza a méregtelenítésben, ha megkapja a szükséges tápanyagokat, akár 2000 liter vért is átszűrhet és megtisztíthat egy nap.

Abban az esetben viszont, ha a kémiai úton előállított, vegy-kezelt és tartósított ételek valóságos arzenáljával bombázzuk, ne várjuk, hogy megfelelően lássa el a feladatát. Igen, ez az öntisztító erőmű, a máj, nem képes megfelelően működni, ha nem a helyes étrendet választjuk a hétköznapjaink során. A méregtelenítő rendszer összeomlik, mi pedig hajlamosak leszünk – akár rendszeresen is- megbetegedni. Az igazság az, hogy sajnos ezzel többnyire mindenki tisztában van – hát, hogy ne lennénk, amikor már az alsó tagozatos osztályokban is az folyik a csapból is, hogy mit szabad, illetve mit nem szabad enni az egészségünk érdekében? Mi, emberek, mégis hajlamosok vagyunk figyelmen kívül hagyni a jó tanácsot, az észérveket, sőt, sok esetben a saját testünk jelzéseit is.

Miért? Nos, a folyamatos rohanás, a rengeteg teendő mellett nehéz időt szakítani az egészséges ételek elkészítésére, és sokkal, de sokkal egyszerűbb valamely félkész ételt a mikróba bevágni, és „túlesni” az egész hercehurcán. Faluhelyen szerencsére még máshogy áll a helyzet, ugyanis a vidéki ember megszokta, hogy azt eszi, amit maga termel meg – bár már ebbe a jótékony idillbe is kezdik betenni a lábukat a gyorsételek és a gyorsétterem láncok. A döntés a mi kezünkben van. Az egészséges táplálkozás, bár valóban időigényesebb, az egyetlen módja annak, hogy méltóképp törődjünk magunkkal – máskülönben semmi jóra nem számíthatunk.

« Néhány szóban az emésztőrendszer működéséről
Olcsón is meg lehet úszni a biotáplálkozást? »