Körömvirág – a gyógynövények legyőzhetetlen szuperhőse? Téma: Egészség

A középkor emberéről bátran kijelenthetjük, sokkal közelebb állt a természethez, mint mi, a modern világ folyamatosan rohanó és rendszeresen stresszben élő személyei. Szerencsére azonban manapság a természet kincseinek a felhasználása újra „trendinek” számít, ami elsősorban a gyógynövények nyújtotta fantasztikus lehetőségek kiaknázásában rejlik. E honlapon sokat és sokszor írtunk már a gyógynövények fontosságáról, ám mindezidáig nem tértünk ki részletesen az egyik leghasznosabb típusra, a körömvirágra.

Abban az esetben, ha a gyógynövények között versenyt rendeznénk a „ki a legsokoldalúbb?” címszóval, a körömvirág garantáltan a képzeletbeli dobogó első helyezettje lenne. De miért? Ennek jártunk utána mostani cikkünkben, maradjon velünk, amennyiben érdekli a téma! A középkor embere által csodaszerként méltatott gyógynövény külső- és belső használatra egyaránt beváltja a hozzá fűzött reményt, szezontól függetlenül. Sokan emlegetik gyűrűvirágként, de a kalendula megnevezése is igen gyakori, különösen az orvosi körökben.

A kalendulát, azaz a körömvirágot már az elődeink is előszeretettel használták a máj különféle megbetegedésire, illetve az emésztőrendszer panaszainak az enyhítésére. Ez az élénk narancsszínben pompázó fantasztikus növény remekül oldja a stresszt, segít leküzdeni az álmatlanságot és nyugtatja az idegrendszert – ami különösen a téli-őszi depresszív időszakban jön igazán jól. Az antibakteriális és a gyulladáscsökkentő tulajdonsága megkérdőjelezhetetlen. A kutatások azt is bebizonyították, hogy a körömvirág a szemfenék ereit is hatásosan tisztítja, így javítja a látást. Azoknak a betegeknek, akiket magas láz gyötör, a kalendula szintén enyhíti a panaszait.

A hölgyek különösen a menstruációs időszak alatt látják igazán nagy hasznát a szóban forgó gyógynövénynek, hiszen az csillapítja a görcsöket és a túlfeszült idegeket, illetve, ahogy azt már megjegyeztük, oldja a stresszt is. Az imént felsorolt hatások a belső használatra vonatkoznak-, no, de mi a helyzet, ha külsőleg kívánunk élni a gyűrűvirág erejével? A nehezen gyógyuló sebekre, illetve a kellemetlen visszérgyulladásra már a nagymamáink is előszeretettel használták a saját kezűleg készített körömvirág kenőcsöt- tegyünk mi is így, ha hasonló nyavalyákkal küzdünk, nem fogjuk megbánni!

A körömvirág kenőcsöt akár a gyermekeink is használhatják, hiszen az nyáron segít a roppant kínzó napégések okozta szenvedés legyőzésében. A természet e kincsének a felhasználása háromféleképpen valósulhat meg. Az első és talán az egyik legnépszerűbb felhasználási módszer a teafőzés, de többen készítenek a kalendulából házi kenőcsöt, míg olyan személyek is akadnak szép számmal, akik esszenciát csinálnak a gyógynövényből. Természetesen bármelyik módszert is választjuk, az eredmény nem marad el, ha bizalmat szavazunk ennek a –túlzás nélkül- ezerarcú csodanövénynek.

« Fűben, fában orvosság, avagy gyógynövények fejfájás ellen
Családi összejövetel perpatvar nélkül? »