Családi összejövetel perpatvar nélkül? Téma: Életmód

Miért van az, hogy, ha több időre jön össze a család, ott előbb-utóbb elkerülhetetlenül –véleménykülönbség címszó alatt- veszekedés lesz? Bizony, az amerikai vígjátékok gyakori eleme, az asztalnál való egymással üvöltözés sajnos magyar viszonylatban is jellemző – de mi áll a jelenség hátterében? Nos, jelen cikkünkben ennek jártunk utána, illetve adunk néhány tippet is, hogyan vegyük az elejét ennek a vitathatatlanul kellemetlen szituációnak. A tapasztalat azt mutatja, a leggyakrabban a naptár piros betűs alkalmai jelentik a nagy összejöveteleket. Bár már túlvagyunk a karácsonyon, nem árt időben felkészülni a következő családi partira.

Gyerekként, a felelősség teljes hiányában bizony sokkal jobban örültünk ezeknek az ünnepi alkalmaknak-, hiszen nem nekünk kellett tervezni, bevásárolni, készülődni, sütni és főzni. Felnőttként az előkészületekkel járó teendők stresszes helyzetbe sodornak, mire pedig odaérünk, hogy örüljünk egymásnak, tele vagyunk indokolatlan feszültséggel. Éppen ezért érdemes lazítani, még a legnagyobb készülődés közepette is. Ha hajlandóak vagyunk egy kicsit lazábban venni a dolgokat, hagyjuk az eseményeket a maguk medrében folyni, talán nem lesz tökéletes a menüsor vagy a teríték, viszont megőrizzük az épp eszünket, ami van olyan értékes, mint az említett körülmények.

Abban az esetben, ha vendéget várunk, nagyjából ismerjük a szóban forgó személyek jellemét – vagyis arra is számíthatunk, mibe fognak ezek a „kedves” rokonok belekötni. Nem titok, hogy, ha valamire számítunk, könnyebben tudunk helytállni az aktuális stresszes szituációban, így könnyebben tudjuk elengedni a kötözködő mondatokat, furcsa megjegyzéseket is. Egyébként minél több embert várunk –még, ha azok roppant békés személyiséggel is vannak megáldva- az összetűzések elkerülhetetlenek a nagy számok törvénye alapján. Ajánlatos néhány semleges témával készülni, amit bármikor bedobhatunk, ha forróvá válik a helyzet – ezzel párhuzamosan pedig kerüljük az olyan topikokat, amiről sejtjük, nagyon véleménymegosztók. Azt tapasztaljuk, mint ahogy minden társaságban, minden családban van egy olyam személy, aki élvezi, ha felkavarhatja az állóvizet.

Rá különösen nagy figyelmet kell szentelni, és bármilyen rosszindulatú megjegyzése után azonnal reagálni, átformálva a kijelentés negatív töltetét. Ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk, persze mindig résen kell lenni, de a családi béke viszont megéri a fáradozásainkat. Végül, de korántsem utolsó sorban, nézzünk kicsit magunkba is a családi összejövetel előtt. Igen – senki sem tökéletes, ezért éppúgy előfordulhat az is, hogy mi is okai vagyunk a kialakult nézeteltérésnek. Ha végeztünk az önvizsgálattal, felkészültünk, és fejben is megfelelően terveztünk, a következő találkozás garantáltan meghozza a hozzá fűzött reményt – természetesen perpatvarmentesen, mindenki legnagyobb örömére.

« Körömvirág – a gyógynövények legyőzhetetlen szuperhőse?
A születési sorrend szerepe a gyermek személyiségére nézve »