A születési sorrend szerepe a gyermek személyiségére nézve Téma: Életmód

Rengeteg tanulmány szól arról, hogyan befolyásolja családon belül az egyes gyermekek életét, személyiségét, sőt a pályaválasztását is az a tény, hogy hányadikként látták meg a napvilágot. Mi jelen cikkünkben ezeket az általános igazságokat gyűjtöttük össze- maradjon velünk, hogy kiderüljön, Önre vajon illenek-e ezek az állítások! Nos, a tapasztalat azt mutatja, azok a gyerekek, akik elsőként születtek a családban, introvertáltak, de nem magukba fordulóak. Az elsőszülöttekre nagyfokú megbízhatóság jellemző – ezek a személyek gyerekként is nagyon komolyak voltak, már kicsi korukban tudták, mi az a felelősség. Egyes kutatások bebizonyították, a családon belül az első gyerek a legambiciózusabb.

A céljaiért a végsőkig harcoló első gyermek ezenkívül eléggé konzervatív is, mindig a tökéletességre törekszik, nem megalkuvó, az igazságérzete is hatalmas. Ez talán abból fakad, hogy az életükben először gyermeket vállaló szülők tudat alatt, minden rosszakarat nélkül is hatalmas elvárásokkal viseltetnek a csemetéjükkel szemben – hiszen ő a legjobb, legokosabb, a legügyesebb. Ezek a „leg”-ek egy idő után kifejtik a hatásukat a delikvens félre, így érthető a megfelelési kényszer mindennel és mindenkivel szemben. Mi a helyzet a középső gyermekekkel? Nos, azok a lányok és fiúk, akik középsőként látták meg a napvilágot, szívesen törekednek az arany középút megtalálására, a kompromisszumok megkötésére.

A „középsők”ki nem állhatják a feszültséget, a béke és a nyugalom az, amit preferálnak az életük minden területén. Éppen ezért nehezen viselik és rosszul is kezelik a stresszt, ellentétben a testvéreikkel. Ezek a gyerekek felnőttként roppant nagy igazságérzettel vannak megáldva, és kiállnak a védtelenek mellett. Sajnos azonban nem a határozottságukról híresek, könnyen elbizonytalanodnak. A legkisebbek ezzel ellentétben jól tudják, mit akarnak, de sokszor a céljaik megvalósítását mástól várják el. A szeretetreméltó kicsik felnőve is igénylik a nagyfokú törődést, a figyelmet és persze a végtelen kedveskedést, szeretetet. A legfiatalabb gyerekek könnyen alkalmazkodnak, igazán életvidámak és energikusak. Szívesen követik a legújabb trendeket, otthon vannak az aktualitásokban.

A vidám, néha-néha bohókás magatartásukkal vonzzák az embereket, akiket természetesen a legkisebb gyermek bája mindig levesz a lábukról. Kissé talán felelőtlenek, de ugye, ezt mindenki megbocsájtja nekik! Végül, de nem utolsó sorban, beszéljünk egy kicsit az egykékről is. Azok a személyek, akik testvér nélkül nőttek fel, már gyerekként is érettebbek voltak a koruknál. Nagyfokú felelősségtudat és megbízhatóság jellemzi ezeket az egyéneket, ezért „nagyként” kiváló vezetőnek bizonyulnak. Okosak és célratörők, viszont néha kicsit önzők is, amit annak tudhatunk be, hogy a gyermekkorukban nem kellett megtanulniuk a „testvéri osztozkodás” alapvető szabályait.

« Családi összejövetel perpatvar nélkül?
Család és karrier egyszerre? Megmutatjuk, hogyan! »