Káros mindennapi szokásaink Téma: Életmód

Elég csak felnyitnunk a laptopunk fedelét ahhoz, hogy irdatlan mennyiségű, jó tanácsnak álcázott, információ zúduljon a nyakunkba. Hogyan legyünk boldogak? Hogyan legyünk örökké szépek és fiatalok? Hogyan építsünk karriert? Hogyan fogyjunk le a leggyorsabban/legeredményesebben? Ilyen és ehhez hasonló „okosságokkal” telik meg az elménk, sokszor viszont azt sem tudjuk, melyik csodákat ígérő jó tanács után fussunk. Arról viszont keveset szól a fáma, hogyan vigyázzunk a legnagyszerűbb szervünkre, ami nélkül nem is létezhetnénk: az agyunkra. Sőt, a legtöbb esetben nem is vagyunk a tudatában annak, hogy a szokásaink milyen károsak az elménkre nézve – ha tudnánk, garantáltan felhagynánk azokkal.

Mi jelen írásunkban összegyűjtöttük azt a néhány romboló hatású beidegződést, amivel mindenképpen fel kell hagynunk, ha szeretnénk egészségesek maradni. Bagatellnek tűnhet, de a rendszeres túllevés bizony nem tesz jót az egészségünknek. Nem, nem, itt elsősorban nem a túlevés-súlygyarapodás veszélyeiről szeretnénk beszélni, hanem arról a jelenségről, miszerint a túl sok, és főleg zsíros ételek káros hatással vannak az agyműködésre. Ezzel ellentétben a zöldségek és a gyümölcsök energetizáló hatása elképesztő, amit az elménk is tapasztalhat, ha élünk az egészséges életmód e két alapvető elemével. A modern élet szerves velejárója a folyamatos megfelelési kényszer, a rohanás és a stressz. Mi, emberek persze kiválóan alkalmazkodunk a társadalom támasztotta elvárásokhoz, így egyszerre több dolgot is csinálunk.

Az angolul „multitasking”-ként ismert jelenség a két nem képviselői közül határozottan a hölgyeknek megy jobban: e-mailt írunk, miközben az uzsonnánkat majszoljuk, a telefonon a családdal tartjuk a kapcsolatot, papírokat írunk alá – egy azon percen belül! S közben már azon a feladaton törjük a fejünket, aminek a megvalósítása is ránk vár. Ez bizony káros, méghozzá tudományosan bebizonyítottan az. Igen, tudjuk azt, hogy a modern élet szinte „elvárja” tőlünk a multitaskingot, viszont, ha nem akarunk időnap előtt kiégni, lassítsunk! Abban egyébként, hogy az agyunkat nem tartjuk megfelelő edzésben, az internet is ludas. Vajon hányszor hagyta el a szánkat csak ezen a héten az, hogy „majd megnézem a neten”? Az internet roppant hasznos, hiszen olyan adatokhoz férhetünk hozzá a segítségével, amihez egyébként talán soha.

Ha viszont nem trenírozzuk az emlékezőképességünket, a memóriánkat, sajnos az agyunk, így az elménk sem fog fejlődni. A kielégítő agyműködést egyébként a kevés vízfogyasztás is gátolja. Bizony, a hidratáltság nemcsak a szép bőrt jelenti, de az elme pallérozottságát is. Végül, de nem utolsó sorban érdemes néhány szót ejteni azokról a helyzetekről is, amikor betegen megyünk dolgozni. Ha valamilyen megbetegedéstől szenvedünk, legyen az akár egy mezei nátha, fontos a megfelelő pihenés. A testünk, az agyunk akkor képes feltöltődni és energetizálódni, ha lehetőséget adunk neki a pihenésre. Annak hiányában viszont lassabban épülünk fel, és jobban megerőltetjük a szervezetünket is. Amint azt láthatjuk, jócskán vannak olyan mindennapi szokások, amelyek negatívan hatnak az agyunkra, ám ezek ismeretében talán már könnyebben fogunk azoktól megszabadulni.

« Sikertelen a fogyókúra? Talán lelki okok állnak a háttérben!
Kellemes sportolási lehetőség »