Hajmeresztően bizarr alternatív gyógymódok Téma: Egészség

A fejlett orvostudománynak hála ma már megálljt tudunk parancsolni számtalan olyan betegségnek, ami néhány évszáda még emberek millióinak a halálát okozta. Manapság viszont nem ritka eset, hogy a gyors és hatékony, mellékhatásoktól mentes gyógyulás reményében a betegek az alternatív gyógymódok felé fordulnak inkább. A tudomány alternatív gyógymódnak nevezi azt az eljárást, amit az adott ország egészségügyi ellátórendszere nem integrált valamilyen okból kifolyólag. Ide tartoznak a vallási-, nem-tudományos és spirituális eljárások is, illetve minden olyan gyógyítási folyamat, amit modern nyelven természetgyógyászatnak hívunk.

Azt, hogy melyik irányzat eredményesebb hosszútávon – a konvencionális- vagy a természetgyógyászat- nem tisztünk eldönteni. Jelen írásunkban 3 olyan alternatív gyógymódot veszünk górcső alá, amelyek furcsaságuknak köszönhetően méltán megérdemlik a „bizarr” címkét is. Az első ilyen különös, ám sokak által roppant hatásosnak vélt alternatív gyógymód a méhcsípés. Azt, hogy a méhpempőt élet elixírnek kiáltották ki, már senkit nem lep meg, tekintve a szóban forgó produktum immunrendszerre gyakorolt káprázatos hatását. A legújabb kutatások szerint azonban nemcsak a szorgos méhecskék által előállított pempő tesz jót a szervezetnek, de azok csípése is.

Nos, a méheket senki nem kérdezte eddig, az azonban biztos, hogy rengeteg reumára, ízületi gyulladásra és herpeszre panaszkodó ember csíptetteti meg magát évről-évre a szorgalmas kis állatokkal. Az alternatív gyógymódok közül a második módszer már jócskán kiveri a bizarr-jelzőt, hiszen a szóban forgó kúra nem más, mint az élő lárvákkal való sebkezelés. Bár elsőre talán gyomorforgatónak hangzik, ám jó tudni, hogy az említett eljárás nem egy katona életét mentette meg a csatatéren.

A szanitécek a magas fertőzésveszély és a korlátozott sterilizálási lehetőségek miatt nem voltak képesek kórházi szintű ellátásban részesíteni a sérülteket a harctér kellős közepén, így maradtak a lárvák, akik segítőkészen felfalták az elhalt szöveteket, meggátolva ezzel a fertőzés elterjedését. A harmadik, és egyben legutolsó az elképesztően különös alternatív gyógymódok között a trepanáció. Még nem hallott róla? Lehetséges a közismertebb nevén ismerős lesz, ugyanis a szóban forgó eljárás nem más, mint a koponyalékes. Az elmúlt évszázadokban szívesen alkalmazott módszer volt az orvosok között, amivel többek között a harctéri sérüléseket, migrént és a különféle pszichikai rendellenességeket kívánták kezelni. A későbbiekben sokkal barátságosabb névre keresztelt alternatív gyógymód (kraniotómia) még napjainkban is hódít, főleg azok körében, akik több oxigénhez juttatnák az agyukat a pszichikai teljesítmény fokozása érdekében.

« Matrac, a pihentető alvásért
Modern applikációk segítik az életmódváltókat »