Kajszibarack: ízletes és egészséges Téma: Otthon
Nem is lenne igazi a gyümölcsös, ha nem lenne mindenféle fával tele.
A kajszibarack rengeteg néven ismert, mint sárgabarack egyes helyeken a tengeribarack és a majombarack elnevezést is használják, a kertek hiányozhatatlan gyümölcsfájára. A rózsafélék családjába tartozik, akár 4-8 méter magasra is megnőhetnek, virágai még a levelek kifejlődése előtt jelennek meg, amelyek fehérek vagy halványpirosak. Levelei kihegyezett tojás alakúak, 2-3-szorosan fűrészesek. A gyümölcsfa a legjobban a porhanyós talajt szereti, nagy a vízigénye, de sok napfény is kell neki, ezért fontos olyan helyet biztosítani neki, ahol ezeket megkapja, illetve a rendszeres locsolás sem elhanyagolható.
A kajszibarack fogyasztásának számos jótékony hatása ismeretes. Gazdag kalciumban és káliumban, ennek okán vízhajtó hatású, ezért méregtelenítés szempontjából is felhasználható. A benne lévő foszfornak, nátriumnak és kénnek köszönhetően, széppé teszi a bőrt és a hajat is. Nem utolsósorban pedig, ízletes lekvár, dzsem és befőtt vagy kifacsarva friss és zamatos gyümölcslé is készülhet a kajszibarackból.