Gyógynövények fejfájásra? Van megoldás! Téma: Egészség

A fejfájás mindig rosszkor jön! A gyötrő kín, ami a homlokunk mögött tombol sokszor arra sem ad lehetőséget, hogy a munkánkra fókuszáljunk, sőt, akár a családdal töltött, örömteli pillanatokat is megkeserítheti. Persze a gyógyszertárak tele vannak a fejfájás csillapítására szolgáló kémiai készítményekkel, az igazság mégis az, hogy sokan ódzkodnak ezektől a csodákat ígérő tablettáktól. Mi akkor a megoldás? Nos, mint sok más esetben, a szóban forgó fájdalom is enyhíthető, méghozzá a nagymamáink idejében oly nagy népszerűségnek örvendő gyógynövényes készítmények segítségével. Ha van nálunk néhány teafilter, akár a munkahelyünkön is elkészíthetjük az egészséges, enyhítő hatású, és nem utolsó sorban finom italt.

E cikkben a leghasznosabb és legnépszerűbb gyógynövényeket listáztuk, amelyek kitűnő hatással vannak a fejfájásra. A fejfájás csillapítására leginkább ajánlott gyógynövény az őszi margitvirág, amit sokan a migrén ősellenségeként tartanak számon. Partenolid tartalmának köszönhetően a szóban forgó gyógynövény a népi gyógyászatban az egyik legsokoldalúbb és keresettebb megoldás, ami nemcsak fejfájás esetén, de a menstruáció alatt tapasztalható nehezebb napok során is roppant hatékony. Az igazság az, hogy a modern orvostudomány ma sem érti teljesen a margitvirág hatékonyságának a titkát, viszont a növény népszerűségéből ez semmit nem von le.

A stressz, mint jelenség, sajnos az életünk szerves részévé vált, olyan „jó” baráttá, ami naponta vendégeskedik az otthonunkban. Azoknak a személyeknek, akiknek idegi alapon fájdul meg a feje, és nem például a frontérzékenységük miatt, a levendula és a citromfű kellemes párosa hozhat enyhülést. Míg a levendula lecsillapít minket, a citromfű energetizáló hatású. Kis érdekesség: az említett két gyógynövényt bő vízzel való mosás után akár frissen is rágcsálhatjuk: amellett, hogy segítenek leküzdeni a migrént, a leheletet is kellemessé varázsolják. Hirtelen fejfájás esetén a csalán párját ritkítja.

A csípős növény szinte minden apró részét fel lehet használni, hiszen kiválóan frissít és méregtelenít is. Sokak szerint a csalánteánál nincs jobb megoldás, ha hirtelen fejfájás tör ránk, így, ha Ön is hasonló jellegű gondokat tapasztal, mindenképpen tegyen egy próbát a pikáns ízű, jótékony hatású folyadékkal. A listánk végén található készítménnyel kicsit „csalunk”, hiszen a szóban forgó szer nem egy gyógynövény, hanem a svéd édeskeserű, ami több olyan elismerten jótékony hatású növénynek a keveréke, mint például a kurkuma, a sáfrány, a rebarbara vagy az aloé. A csalánhoz nagyon hasonló hatású svéd keserű a legtöbb patikában megvásárolható, kisebb-nagyobb kiszerelésben. Ha hajlamosak vagyunk a fejfájásra, viszont nem szívesen szedünk kémiai úton előállított tablettákat, a fenti gyógymódok bármelyikével nyugodtan élhetünk.

« A gyerekrács hatékony segítsége
A jóga és a sikeres állásinterjú kapcsolata »