Az egészség kulcsa a Te kezedben van! Kövesd tippjeinket! Téma: Egészség

Visszatérő rossz közérzet kíséri napjaid? Fáradékony vagy? Szeretnél többet tenni egészséged megőrzésének érdekében? Az egészséges életmód gyakran szembejön velünk, ám a gyakorlatban sokszor nem sikerül elveit szem előtt tartani. Tény pedig, hogy az egészség kulcsa saját kezedben van, és még a kritikus helyzetekből is kihozható a maximum a pozitív gondolkodással. Cikkünkben annak igyekszünk utánajárni, hogy mi mindent tehetsz meg saját egészségedért, és ezzel együtt életminőséged javításáért.

Elhízás: nem csak esztétikai probléma!

Ma már tényként állítható, hogy az elhízás népbetegség. Nem csak hazánkban érinti minden korábbinál többeket, hanem világszerte. Megéri azonban a tükörben látott képen túl gondolkodni, ugyanis a súlyfelesleg számos egészségügyi kockázatot hordoz magában. A magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy az ízületi fájdalmak mellett a dolog pszichés oldala mellett sem mehetünk el. A depressziós panaszok, az önbizalomhiány hátterében sokszor éppen a mérleg mutatta érték áll.

A világhálón elég csak néhányat kattintani, és máris kiszámolhatod a BMI indexedet, mely sokat elárul arról, milyen fokú az elhízás esetedben. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi a teendő érintettként. A drasztikus fogyókúrák helyett érdemes az életmódváltást előnyben részesíteni, amely egészségügyi értékeiden is garantáltan megmutatja majd előnyeit.

Test és lélek: komplex egészként működik

Ma már a modern orvostudomány is elismeri, hogy a test és a lélek komplex egészként működik. Gondoljunk csak azokra a páciensekre, akik az orvosnál rendszerint sokkal magasabb vérnyomás-értékeket produkálnak, mint a hétköznapokban. A fehérköpeny szindróma természetesen nem az egyetlen jele a test és a lélek szoros kapcsolatának.

Számos olyan lelki probléma létezik, amely előbb vagy utóbb testi megbetegedés formájában mutatkozik meg. A test betegségei sokszor kihatással vannak a lélek állapotára, és akár depressziót, pánikbetegséget is okozhatnak. Vannak helyzetek, amikor az orvosi segítség nélkülözhetetlen, máskor a testi-lelki harmónia megtalálásához az életmód megváltoztatásán keresztül vezet az út.

Stressz nélküli élet- Lehetséges?

A stressz káros hatásait valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Mindannyian másként bírjuk a megpróbáltatásokat. Abban az esetben viszont, ha a feszültség a mindennapok részét képezi, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mit tehetnél másként, életed mely szegmense szorulna megreformálásra.

stressz gyengíti az immunrendszert és a szervezetben jelen levő mikrotápanyagok fokozott ürítésével is együtt jár. Nem csoda tehát, ha az érintettek még hiánybetegséggel is küzdenek, mely nem segít az egészségi állapoton. De mégis hogyan lehet csökkenteni a stressz mennyiségét? Milyen megoldások léteznek annak levezetésére?

Egy stresszes munkanap után sokak számára a testmozgás jelenti a választ. Míg a következő kilométer átvészelésével küzdesz, vagy még egy kör saját testsúlyos edzés van hátra, addig a korábbi problémák eltörpülnek majd, s talán a feszültség is kevesebb lesz benned a mozgással töltött idő eltelte után.

Válassz olyan mozgásformát, mely megfelel egészségi állapotodnak, testsúlyodnak és persze edzettségednek. Szükség esetén személyi edző segítségét is kérheted, aki táplálkozásod megreformálásában is hasznos társ lehet.

Biotáplálkozás lenne a megoldás?

Az üzletek polcairól mind gyakrabban köszönnek vissza az úgynevezett bio élelmiszerek. De mégis mit takarnak ezek? Mitől bio a bio? Mindegy, hogy növényi vagy állati eredetű élelmiszerekről van szó, azok ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően kerülnek előállításra. Ennek során semmilyen műtrágyát vagy mérgező anyagot nem használnak fel.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy kezdetben sokan kifejezetten krónikus megbetegedések vagy ételallergiák miatt választották a biotáplálkozás előnyeit. Ma azonban már trend lett a dologból, és a bio címke egyet jelent az egészséges étkezéssel.

Tény, hogy a biotáplálkozás jót tesz az egészségnek, ráadásul a természettel való ilyen összhang együtt jár a fenntartható fejlődés megvalósulásával. Ez pedig korántsem elhanyagolható napjainkban, amikor az ökológiai lábnyom csökkentése fontos céllá vált a jövőre is tudatosan gondolók körében.

Nyerd vissza egészséged az életmód megváltoztatásával!

Ahogyan a helytelen táplálkozás megbetegíthet, éppen úgy vissza is nyerheted segítségével egészséged. E téren sem mehetünk el időnként a szakorvosi közreműködés mellett, és gyakran már egy egyszerű laborvizsgálattal is sokat meg lehet tudni általános állapotodról. Ugyanakkor az életmódváltás első lépés lehet a gyógyulás irányába.

Emésztőszervi betegségek, szív-és érrendszeri problémák, magas koleszterinszint vagy akár a meddőség esetében is előrelépést tapasztalhatsz meg azzal, ha fokozottan odafigyelsz életmódodra. Ez nem csak a táplálkozással vagy a rendszeres testmozgással összefüggésben igaz, hanem azzal is, milyen hatásokat engedsz be mindennapjaidba. A mindenki által ismert „energiavámpírok” csak leszívják pozitív energiáid, és le akarnak húzni a saját szintjükre. Hasonlóképp negatív tényezőnek számít a stressz, a félelmet keltő gondolatok, vagy a múlt el nem engedése.

Ismerd meg a gyógynövények erejét!

A természet patikáját már évezredek óta használják az emberek. Egykor bizony nem álltak rendelkezésre gyógyszertárak, sőt, a korszerű orvostudomány sem a mai formában segítette a betegek gyógyítását. Nem véletlen, hogy a természetes alapanyagok ismerete, azok alkalmazása kiemelt jelentőséggel bírt a jó közérzet és az egészség megőrzésében.

Házi patika a természetből

A házi patikában nem csak a fájdalomcsillapítóknak, torokfertőtlenítő cukorkáknak, vagy például a görcsoldóknak érdemes helyet kapniuk, hanem a gyógynövényeknek is. A szálas gyógyteák csodákra képesek, közöttük minden bajra megtalálható az ideális típus. S hogy melyek azok a gyógynövények, melyeket megéri otthon tartani?

  • A máriatövis étrend-kiegészítő formájában is kapható, de hatékonyságát jobban megmutatja gyógyteaként. A legerősebb méregtelenítő, elősegíti a máj egészséges működését.
  • A medveszőlő kifejezetten a húgyúti megbetegedések esetén bizonyul ideálisnak, de a magas vérnyomás és a nőgyógyászati gondok kapcsán is bizonyított már. Azok közé a gyógynövények közé tartozik, melyeket csak időszakosan javasolt fogyasztani.
  • A csalántea vértisztító hatással rendelkezik és sokféle ásványi anyagot, nyomelemet, vitamint tartalmaz. Különösen sok benne a vas. Reumatikus betegségek, aranyér, vesekő esetén is megéri erre az alapanyagra gondolni.
  • A hársfavirág izzasztó, köhögéscsillapító, ezért meghűlés, légúti panaszok esetén jó szolgálatot tehet. Görcsoldó hatása is ismert, de a reuma és a vesepanaszok is jól reagálnak rá. Sok más gyógyteánál kellemesebb íze van, ezért bármikor remek választásnak bizonyul akár immunerősítő hatása miatt is.
  • kamilla igazi klasszikusnak számít, és szinte nincs is olyan terület, melynek kapcsán ne vethetnénk be eredményesen.

Érdemes akár gyógynövényeket egymással keverni is. Kitűnő recepteket találhatsz a világhálón, így azok jótékony hatásait egyetlen teában egyesítheted. A teakeverékek a drogériák és bio üzletek polcain is megtalálhatóak, viszont arra ügyelj, hogy a filteres helyett mindig a szálas gyógynövények mellett tedd le a voksod, ugyanis ebből hasznosulnak igazán a hatóanyagok.

A természetgyógyászat csupán alternatív gyógymód, nem helyettesíti a modern orvostudományt

Kizárólag a természettudománytól nem várhatjuk azonban azt, hogy minden egészségügyi problémánkra megoldást kínál. Sokszor kiegészítő jelleggel érdemes mellette dönteni, máskor pedig az időszakonként előforduló betegségek tünetei enyhíthetőek akár kizárólag természetes hatóanyagokkal.

Az egészség fontosabb az életben, mint amekkora hangsúlyt a legtöbben tulajdonítanak neki. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a prevencióra, melyhez sokszor elég a gondolkodásmódot megváltoztatni. Értékeld azt a testet, mely jó közérzettel, energikussággal ajándékoz meg nap mint nap.

« Téli gumi széles választékban
Biztonságos közlekedés téli gumiabroncsokkal »