A gyógynövények termesztése nem ördöngösség Téma: Egészség

A kertészkedés szerelmesei jól tudják, kis gondoskodással és rengeteg szeretettel csodákat lehet elérni a kiskert tájékán. Azzal azonban már kevesen vannak tisztában, hogy nemcsak esztétikai szempontból nevelhetünk odahaza virágokat. A gyógynövények, amellett, hogy szemet gyönyörködtetőek és mutatósak, roppant praktikusak is, így az otthoni termesztésükkel két legyet üthetünk egy csapásra. Cikkünkben három olyan gyógynövényt fogunk részletesen bemutatni, amelyeket némi affinitás fejében akár Ön is termeszthet odahaza, hiszen nem igényelnek sok helyet, és a gondozásuk sem bonyolult.

Azoknak a személyeknek, akik már egy ideje szorongással, álmatlansággal vagy levertséggel küzdenek, érdemes lenne közelebbről is megismerkedniük a citromfű nyújtotta fantasztikus lehetőségekkel. A citromfű több évszáda áll az emberiség szolgálatában. A növényből készült finom ízű, markáns illatú teát előszeretettel kortyolgatják lefekvés előtt a zavartalan pihenés reményében azok, akik már mindent kipróbáltak az álmatlanság és a frusztráltság leküzdésének jegyében- mindezidáig eredménytelenül. A citromfű kitűnően érzi magát cserépben akár az ablakpárkány is, arra azonban figyeljünk oda, hogy a növényt ne érje az egész nap folyamán direkt napfény.

A listánkon szereplő második növény nemcsak gyógyító hatásáról híres, de széleskörű konyhai felhasználásáról is. A szóban forgó gyógynövény a zsálya, ami fűszerként és bakteriális fertőtlenítőként, sőt, dehidratáló tulajdonságának köszönhetően izzadásgátlóként is remekül megállja a helyét. Ha a gyerkőcöknek fáj a torka, esetleg mandulagyulladás gyanúja áll fenn, a zsályából készített teának alig akad párja! A gyógynövényt, bár roppant mutatós, nem ajánlatos szobában tartani, inkább a nyitott terepen érzi jól magát, úgymint a terasz vagy a kert. A zsálya a laza, meszes talajt és a tűző napfényt kedveli. A harmadik, hihetetlenül nagy népszerűségnek örvendő gyógynövény, amivel foglalkozni fogunk, közel három évezrede ismeretes az emberiség előtt, mint rendkívüli vitamin, fehérje, szénhidrát és ásványi anyag forrás.

Az aloét a sivatag liliomának is szokták hívni, amelyből már a kezdő kertészkedő is könnyen kitalálhatja: az említett növény nem igényel túl sok vizet, viszont jól tűri a száraz, forró időjárást. Ha jól érzi magát a kiskertünkben, három év után apró sarjakat hoz, így szaporíthatjuk és bővíthetjük a már meglévő aloé állományunkat. Az aloét, mivel remek sejtregeneráló hatású, használhatjuk a sebek és horzsolások gyógyítására, de a kínzó, gyulladt rovarcsípések ellen is roppant eredményes. A gyógynövények itt felsorolt fajtáihoz szerencsére nem kell kertész-zseninek lenni, hogy odahaza is termeszthessük azokat, viszont a szemet gyönyörködtető eredmény magáért beszél majd!

« Energiatakarékos lakás Veszprém városában
Matrac, a pihentető alvásért »